Curriculum

Het zwaartepunt van de lessen bestaat uit het bereiken van het verzamelde werk aan de hand en onder het zadel en de praktische biomechanica daartoe. Paarden motiveren tot het willen verzamelen is daarbij de sleutel.
Na afstuderen kent de instructeur de basis van de dressuuroefeningen aan de hand (zijgangen, overgangen, naar verzameling toewerken) en longeren.
De instructeur rijkunst kan na afstuderen een paard nageeflijk en verzameld rijden, zijgangen rijden en dit ook overbrengen op zijn of haar leerlingen. Centraal hierbij staat vriendelijk en ontspannen rijden en lesgeven.

Het zwaartepunt van de lessen bestaat uit het begrijpen van contra verzameling vs horizontale balans en de anatomie en biomechanica van het paard. Je krijgt de tools paarden te helpen genezen van bewegingsproblemen en andere gezondheidsaandoeningen door middel van dressuur aan de hand, grondwerk en natuurgeneeskunde. Daarnaast is er een unieke kennis overdracht aangaande het helpen verwerken van trauma’s bij paarden. Zwaar getraumatiseerde paarden blijken hierbij weer gelukkig te kunnen gaan functioneren.
Trainers van Equus Universalis hebben al veel ‘ongeneeslijke’ en ‘hopeloze’ gevallen weer gezond en wel aan het functioneren gekregen.

Voor de afstudeerrichting revalidatie trainer is het nodig dat je bent geschoold in minimaal één aanvullende ’therapie’, bijvoorbeeld osteopathie, aromatherapie, bloesemremedies, massage, gedragstherapie en ga zo maar verder. Deze hoeft niet persé vóór aanname van de opleiding afgerond te zijn, echter wel vóór het ontvangen van het diploma Equus Universalis revalidatie trainer.

Het zwaartepunt ligt op het aan de hand dressuurmatig opleiden van paarden en pony’s zodat kinderen hoogwaardige (rij)lessen kunnen volgen met deze pony’s onder jouw ‘hands on’ begeleiding. Kinderen zijn immers de toekomst.
Tevens bevordert dressuur aan de hand het gezond en heel blijven van de paarden en pony’s middels een correct lichaamsgebruik. De afgestudeerde kinderinstructeur beheerst het vak van het lesgeven aan kinderen zowel aan de hand als onder het zadel.

De Dressuur aan de hand instructeur specialiseert zich gedurende de opleiding in dressuur aan de hand en werk in vrijheid. Het doel is mensen les te geven in het paarden aan de hand dressuurmatig opleiden tot en met piaffe. Hieraan voorafgaand leert men alle zijgangen en andere belangrijke oefeningen in stap en draf en eventueel galop. Maar ook specialistisch longewerk en werk in vrijheid maken deel uit van de expertise van de afgestudeerde dressuur aan de hand instructeur. Rijden maakt voor de dressuur aan de hand instructeur geen deel uit van de opleiding.

Het is ook mogelijk les bij te nemen en in 2, 3 of 4 richtingen examen te volgen.

Je hebt een dag in de maand les, 10 dagen per jaar. Het eerste deel van de dag bestaat uit een theoriecollege, het tweede deel uit praktijk. Je kunt regelmatig je eigen paard meenemen maar dit is geen verplichting. In de maanden Januari en Februari zijn er geen lesdagen.

Inschrijven

De theorie examens (zowel aan het einde van het eerste als aan het einde van het tweede leerjaar) nemen ongeveer 3 uur in beslag en vinden op locatie plaats te Schinnen (NL). Ze vallen binnen de lesdagen.

Praktijk examens (zowel aan het einde van het eerste als aan het einde van het tweede leerjaar) kun je afleggen in Schinnen, op locatie of via video. Deze vallen buiten de lesdagen.

Je eind scriptie en theorie examen wordt besproken in Schinnen of telefonisch.
Examens kunnen bij niet slagen herhaald worden.

Niveau
MBO/Beroepsonderwijs

Groepsgrootte
Het maximum aantal leerlingen per klas is 5, zodat iedereen ruim voldoende aan de beurt komt in de praktijklessen en intensief begeleid kan worden. Het minimum aantal is 3 leerlingen.

Uren belasting
Buiten de lesdagen om heb je steeds ongeveer een maand de tijd om de behandelde theorie en praktijk te bestuderen en te oefenen met de paarden die je traint. De uren belasting hiervoor is afhankelijk van je instapniveau.

Lesdagen buiten de opleiding:
Voor wie wil afstuderen op de richting Rijkunst raden wij aan minimaal eenmalig mee te rijden met de Spaanse Rijschool clinic van Bereiter Helmut Oberhauser, die 4 tot 6 lessen per jaar op locatie in Zuid-Limburg (NL) verzorgt.

Docenten
Hoofd docent:
Sandy van den Goorbergh, Equus Universalis instructeur en natuurgeneeskundige voor paarden.

Docent:
Sylvie van den Goorbergh, Equus Universalis instructeur, pedagoge, (ruiter)yoga docente

Gast docent:
Paardenarts en Tandarts Dr. Hilde Schillings

Gast docent:
Josepha Guillaume, oprichtster van Equus Universalis

(Mahatma Gandhi)

CURRICULUM

KOSTEN

INSCHRIJVEN
Na het lezen van deze website of misschien het volgen van les bij een Equus Universalis Instructeur ben je enthousiast geworden en je denkt erover om de opleiding te gaan volgen. Indien je interesse hebt om je in te schrijven vraag dan een vrijblijvend intake gesprek aan via mail of whatsapp. De intake behelst een persoonlijk gesprek waarin je al je verdere vragen kunt stellen. Er is nog plek in de groep die start in Oktober 2024.

    Persoonsgegevens worden uitsluitend gebruikt voor het gevraagde contact.