Josepha Guillaume

Josepha Guillaume is sinds 2004 in België, Nederland en daarbuiten bekend als de paardvriendelijke dressuur en klassieke Rijkunst specialiste. Zij is opgegroeid met paarden en werkt inmiddels al meer dan 20 jaar met paarden zowel recreatief als professioneel.

Josepha mag met recht de grondlegger van de Natuurlijke Dressuur genoemd worden. Zij is diegene die de brug heeft geslagen tussen het bitloos rijden en de klassieke dressuur die eerder totaal verschillende werelden waren. Natural dressage, het bestond niet toen Josepha het in google intikte in 2006. Zij was toen echter al lang en breed aan het experimenteren met bitloze en hoofdstelloze dressuur en om haar kennis te delen startte ze samen met enkele anderen de wereldwijde hit Artofnaturaldressage.com. Deze website in de vorm van een forum sloeg in als een bom en de Natuurlijke Dressuur of rijkunst was geboren! Het forum trok in korte tijd miljoenen bezoekers en meer dan 900 geregistreerde vaste leden van over de hele wereld. Sommige van Josepha’s forumposten behaalden 2 miljoen hits.

Vanuit de experimenten in de ‘The Art of Natural Dressage’ periode ontwikkelde Josepha haar eigen pure en volledig vernieuwende trainingsysteem dat zij ‘Natuurlijke Rijkunst™’ noemde en zeer vernieuwend was binnen de paardenwereld. Het systeem is ontstaan door een combinatie van de Oude Rijkunst op basis van o.a. Antoine De Pluvinel en Francois Robichon de La Guérnière, uitgevoerd met enkel positieve gedragstraining op zijn beurt weer voortgekomen uit het werken met vele paarden waar andere trainers niets meer mee konden en die aldus het stempel onhandelbaar hadden gekregen. Met Josepha’s manier van werken konden deze paarden echter wel weer functioneren.

Wist u ook dat Josepha diegene was die in 2004 de zachte kaptoom liet ontwerpen en deze vanwege haar internationale clinics en haar vele artikelen voor binnen en buitenland zoveel bekendheid gaf dat deze ondertussen als het standaard bitloze klassieke dressuur hoofdstel is gaan gelden?

EQUILOGIC

Echter Josepha is van jongsafaan met paarden in de weer geweest. Een van Josepha’s eerste woorden waren paard en iedereen kent haar niet anders dan dat ze echt alleen maar geïnteresseerd is in paarden. Ze was dan als klein meisje ook elke dag bij de plaatselijke kermis ponies te vinden. Met 12 mocht ze lessen gaan nemen op de manege. Echter, reeds als 16 jarige verzorgde zij daar elke woensdag en zaterdag de pony en beginners lessen. Bovendien was zij de aangewezen persoon om met de moeilijke paarden om te gaan en jonge paarden zadelmak te maken en op te leiden. Verder was ze vaker als groom van het vierspan van de manege eigenaar werkzaam en spande ze geheel zelfstandig het vierspan in voor de koets.

Als 16 jarige vertrok ze naar Brussel (Hoeilaart) om daar als renpaarden groom te werken op een grote renstal met naam Claude Dondi. Josepha stopte echter en ging op zoek naar een manier om met paarden te werken die hen niet zou schaden of ongelukkig maken. Vervolgens was zij jarenlang actief in de fitness wereld als trainer. De paralellen van motiveren en gezonde spieropbouw tussen menselijke fitness en het Gymnasium der paarden speelt ook nu nog altijd een belangrijke rol. Verder volgde Josepha 6 jaar lang wekelijks meditatie les bij Hedwig Jorissen die later haar leerlingen aan Josepha overdroeg. De ruime ervaring in fitness en meditatie komt erg van pas zowel in het trainen van de paarden als het werken met ruiters.

Anno 2001 kreeg Josepha van haar man Ralph de toen 17 jarige ex rejoneador (Portugees stierengevecht waarbij de oude zuivere gevechtsrijkunst en hoge school nog te vinden is) Don Jamie. Deze hispano arab uit Madrid bracht Josepha de Hoge School oefeningen bij en de zoektocht naar de oorspronkelijker Europese Rijkunst begon. Anno 2004 startte Josepha en haar man Ralph de eerste bitloze ruitershop in de wereld: Equihof. Equihof werd in korte tijd wereldwijd de trendsetter. Er zijn tegenwoordig heel veel (online) winkels met bitloze hoofdstellen en boomloze zadels, met de zo voor Equihof kenmerkende zwart-groene kleur die vaak ook nog eens met ‘Equi’ beginnen. Vanwege de vele internationale aanvragen voor clinics en het aannemen van revalidatie paarden stopte Josepha met de winkel en ging zich volledig focussen op de trainingen en lessen. Josepha gaf clinics in heel de Benelux, Duitsland, Spanje maar ook Zuid Afrika.

In 2009 startte Josepha en Ralph cursuscentrum TAONARA (The Academy Of Natural Academic Riding) waar naast de vele privé lessen en clinics ook dagcursussen werden verzorgd, die uniek als ze waren, gretig geboekt werden.

Omdat de vraag naar les zo groot was geworden dat Josepha de vraag niet meer bol kon werken besloot ze instructeurs in haar systeem te gaan opleiden en de Equus Universalis Instructeur opleiding was anno 2012 een feit. Aangezien steeds meer trainers een naam voor hun werkwijze zijn gaan kiezen die lijkt op ‘Natuurlijke rijkunst’ maar geenszins op dezelfde manier werken besloot Josepha, samen met Ralph en haar instructeurs in training volledig onder de naam Equus Universalis te gaan werken en deze naam te beschermen.

Inmiddels heeft Josepha lectoraten gegeven aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam, Nederland en de Hoge School Gent, werd haar eerste boek in het Duits uitgebracht door Cadmos (2015) en later in het Engels (2017), is ze geïnterviewd door het magazine van de Bueckeburgse Hofreitschule. Je ziet vaker artikelen van haar hand verschijnen in binnen en buitenland, zoals onlangs in de horse’s hoof maar ook hippische bladen uit bijvoorbeeld Letland etc.

Naast internationale clinics verzorgde Josepha eveneens op aanvraag enkele demonstraties op de belangrijkste paardenevenementen zoals Horse Expo Gent en Horse Event Deurne, Nederland en Equitana, Duitsland.

Dankzij Oberbereiter Andreas Hausberger van de Spaanse rijschool uit Wenen lessen Josepha en haar instructeurs sinds 2016 regelmatig bij Bereiter Helmut Oberhauser. Op deze manier wordt de meer dan 450 jaar oude kennis van de oudste en beste rijschool in de wereld rechtstreeks toegevoegd aan het Equus Universalis reportoire.